Πάσχα στο χωριό – Βέργη Σέρρες 12-4-23


ΠΑΣΧΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ

 

Άνοιγμα φωτογραφίας

Το Πάσχα στο χωριό αποτελεί την μεγαλύτερη διασκέδαση για τα παίδια. Τα σχολεία είναι κλειστά, απεριόριστος ύπνος και το καλύτερο ελέυθερος χρόνος δίχως περιορισμούς. Στην πόλη το Πάσχα ίσως για αρκετούς να αποτελεί ιεροσυλία. Η πραγματική ανάγκη όσων κατοικούν μόνιμα στις πόλεις είναι να φορτώσουν τις βαλίτσες και να έρθουν με τα παιδιά τους στο χωριό. Να τρέχουν στο χωριό με τα ποδήλατα να κάνουν βατραχάκια στο ποτάμι και να δείξουν την λαμπάδα που τους πήρε ο/η νονός τους. Αλλά το γεγόνος το οποίο πραγματικά ανυπομονούν είναι να συναντήσουν τους αγαπημένους φίλους και τα ξαδέλφια τους.

ΝΑ ΔΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΛΙΓΟ ΗΛΙΟ ΟΠΩΣ ΛΕΝΕ ΟΙ ΓΙΑΓΙΑΔΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΠΟΥΔΕΣ..


ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ

Σε πολλές χώρες είναι έθιμο να βάφονται κόκκινα πασχαλινά αυγά προς τιμήν του γεγονότος της σταύρωσης του Ιησού. Το βράδυ τελείται ο Όρθρος της Μεγάλης Παρασκευής, στον οποίο αναπαριστάται το Θείο Δράμα της Σταύρωσης και διαβάζονται δώδεκα αποσπάσματα από τα ευαγγέλια. Τα οποία περιγράφουν τα γεγονότα από τη σύλληψη έως και την ταφή του Χριστού από τις γυναίκες του χωριού καθώς και νέα κορίτσια

Αστεία Καρτούν, Αστεία Ανέκδοτα, Εικόνες, Αστεία

ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Οι καμπάνες στο χωριό χτυπάνε πένθιμα μέχρι το βράδυ. Κατά την ανάγνωση του Ευαγγελίου που διηγείται τα του θανάτου και της ταφής του Χριστού, μια ξύλινη ζωγραφισμένη εικόνα του σώματος του Κυρίου ως Εσταυρωμένου αποσπάται από τον Σταυρό, ο οποίος έχει τοποθετηθεί στο κέντρο του ναού. Η Νεολαία από νωρίς το απόγευμα στο σπίτι για να πάνε εκκλησία μαζί με τους γονείς τους κρατώντας το καθιερωμένο καλαθάκι με κερί. Ο Υπέρλαμπρος επιτάφιος μετά την ακολουθία που σχετίζεται με την ταφή του Ιησού Χριστού βγαίνει από τον ναό και τον στηρίζουν στους ώμους τους τέσσερις άνδρες του χωριού. Επειτα ακολουθεί περιφορά σε όλο το χωριό και επιστροφή ξανά στον ναό. Οι πιστοί περνούν κάτω από τον επιτάφιο κατά την είσοδο τους στον ναό.

ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ

Τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου προς Κυριακή του Πάσχα εορτάζεται κατά το ορθόδοξο τυπικό η Ανάσταση, όπου ψάλλεται το Χριστός Ανέστη και στη συνέχεια τελείται ο Όρθρος και η Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία της Κυριακής του Πάσχα. Οι νέοι του χωριού έχουν φροντίσει να προμηθευτούν δυναμιτάκια και πυροτεχνήματα για ένα ανεπανάληπτο Πάσχα που αναβιώνεται σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Αργότερα επιστρέφουν σπίτι και τρώνε μαγειρίτσα και τσουγκρίζουν αυγά μαζί με τις οικογένειες τους. ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ – ΑΛΗΘΩΣ Ο ΚΥΡΙΟΣ

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

Το Πάσχα ή Λαμπρή για τους Έλληνες είναι η κορυφαία γιορτή του χρόνου. Γιορτάζεται σε όλη την Ελλάδα με το σούβλισμα των αρνιών, το τσούγκρισμα των κόκκινων αυγών, με τραγούδια και χορούς. Την Κυριακή του Πάσχα συνηθίζεται τα βαφτιστήρια να πηγαίνουν δώρα και τσουρέκια στους/ις νονούς τους. Να επιστρέφουν σπίτι για να φάνε οικογενειακά στις αυλές τους αρνί και κοκορέτσι.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

 

Κοινοποίηση

Facebook

Δείτε ακόμη